ارمنستان کوچکترین کشور مستقل هممرز با کشورهای گرجستان از شمال، جمهوری آذربایجان از مشرق، ایران از جنوب و ترکی ه از مغرب، با ۲۹٬۸۰۰ کیلومترمربع مساحت و ۳٬۰۶۰٬۶۳۱ نفر جمعیت که در منطقه قفقاز واقع شده است.
ارمنستان در بین سالهای ۱۹۲۰ تا ۱۹۹۱ یکی از جمهوریهای ۱۵ گانه بود که اتحاد شوروی را تشکیل میدادند
مناطق
ارمنستان مرکزی
مرکز سیاسی ارمنستان و بخش عمدهای از این منطقه متشکل از دره آرارات و بسیاری از موزهها و مکانهای فرهنگی در ایروان و مرکز مذهبی اجمیادزینو صومعه گغارد و خور Virap در این منطقه کشور میباشد.
منطقه دریاچه سوان
این منطقه زیبا، ۲۰۰۰ متر بالای دریاچه سوان، در اطراف خود توسط آثار باستانی، کلیسا، و صومعهها، متمرکز و همچنین با سواحل محبوب احاطه شده است. جالبترین آنها عبارتند از بزرگترین گورستان چلیپاسنگ در جهان، سواحل نزدیک صومعه سواناوانک صومعه، و ماهی و خرچنگ رستورانهای بی شماری در امتداد سواحل.
ارمنستان شمالی
مرز کشور گرجستان ، این منطقه کوهستانی شامل کلیساها و صومعههای متعدد زیبا و رودخانه کانیون میباشد
ارمنستان جنوبی
بخش ویژه زیبا از ارمنستان، از جنوب هممرزایران با غارهای جالب و بیشتر آثار زیبای مسیحیت. جالبترین آنها عبارتند از صومعه Tatev، صومعه نوراوانک، غار Mozrov، کاروانسرای سلیم و از petroglyphs بالای کوه Ughtasar.
ناگورنو قرهباغ
دفاکتو پیش از جنگ قرهباغ جمهوری مستقل و بخشی از آذربایجان بود.
شهرها
اچمیادزین - پایتخت معنوی ارمنستان - فهرست میراث جهانی یونسکو
اللهوردی- فهرست میراث جهانی یونسکو صومعه ساناهین و صومعه هاغپات
ایروان - پایتخت و بزرگترین شهر
تساغکادزور - مقصد ورزش اسکی ارمنستان
جرموک - مشهور برای آبهای معدنی آن
دیلیجان - سوئیس کوچک ارمنستان
گیومری - دومین شهر بزرگ ارمنستان
وانادزور - سومین شهر بزرگ ارمنستان
زیارتگاهها و اماکن مذهبی
موزهها
موزه ماتنداران از جمله مراکزی است که به عنوان یکی از قدیمیترین و غنیترین مخازن اسنادی جهان از سوی سازمان یونکسو برگزیده شده است.
مناطق تاریخی
معبد گارنی
معبد گارنی : نام یکی از آثار باستانی در استان کوتایک ارمنستان در ۳۲ کیلومتری ایروان است. ساختمان گارنی را بازمانده دوران مهرپرستی دانستهاند که برای نیایش خورشید و به عنوان مهرابه ساخته شده بود. اکثر کلیساها و صومعههای ارمنستان بر روی بازمانده نیایشگاههای پیش از مسیحیت بنا شده است.
تنها نیایشگاه غیرمسیحی بازمانده در ارمنستان نیایشگاه گارنی است. مهرابه گارنی در سال ۷۷ میلادی ساخته شده و تنها نیایشگاه یونانی مآب در ارمنستان امروزی است. در سال ۱۶۷۹ میلادی نیایشگاه بر اثر زلزلهٔ وحشتناکی ویران شد. خرابیها برای نخستین بار بین سالهای ۱۹۱۱ تا ۱۹۰۹ میلادی بازسازی شد. در سال ۱۹۳۰ میلادی، توجه ویژهای به بازسازی آنجا شد. «معبد گارنی» برای نزدیک به ۳۰۰ سال خراب بود تا اینکه بین سالهای ۱۹۷۴ تا ۱۹۶۸ میلادی بازسازی شد. در آن منطقه شمار زیادی چارچوب در و پنجره، سنگ نبشته یا گچ بری بالای دیوار پیدا شد که آنها بی گمان مربوط به بناهای تاریخی گوناگونی است.
جاذبههای طبیعی
دریاچه سوان : در۶۰ کیلومتری شمال شرقی ایروان و در استان گغارکونیک قرار دارد. این دریاچه که بزرگترین دریاچه قفقاز و از بزرگترین دریاچههای کوهستانی آب شیرین در جهان است در بلندای ۱۹۱۶ متری سطح دریا واقع شده است. نام سوان از ریشه اورارتویی سیونا و به معنی «سرزمین دریاچهها» گرفته شدهاست. حدود ۳۶ جویبار به این دریاچه میریزند و تنها رودخانهای که از سوان سرچشمه میگیرد رود هِرازدان است.
آموزش
ایروان با ۱۵ دانشگاه یک شهر دانشگاهی با جمعیت حدودا یک میلیون نفر است.
یک شهر دانشجویی که با استقبال بسیار زباد ایرانیان مواجه شده است طوری که اینک حدود ۳۰۰۰ دانشجوی ایرانی در ایروان زندگی میکنند.
پول
واحد پول این کشور درام ارمنستان است؛ هر درام حدود هفت تومان و هر صد دلار برابر چهل و هشت هزار درام میباشد.
ایرانیان مقیم ارمنستان
ایرانیان مقیم ارمنستان عمدتاٌ به دو گروه ایرانیان ارمنی و ایرانیان غیرارمنی تقسیم می شوند رابطهء ارمنستان با ایران از زمان استقلال در سال1991تا کنون در سطح بسیار خوبی بوده و وجود اختلاف میان ارمنستان با دوهمسایه خود از میان چهار همسایه باعث شده که این کشور تنها ارتباط منطقی و قابل قبول را با ایران داشته باشد امروزه جمعیت ایرانی ساکن در ارمنستان بیشتر در ایروان متمرکزند فروپاشی شوروی و اعمال تسهیلات در رفت و آمد باعث افزایش میزان حضور ایرانیان در ارمنستان شده است چندین هزار دانشجوی ایرانی در ارمنستان مشغول تحصیل بوده و زبان فارسی در چندین دانشگاه تدریس می شود همچنین در مسجد کبود یک مرکز ایران شناسی دایر است و ایرانیان در ارمنستان به برگزاری نمایشکاهها و همایشها می پردازند